Winkel

De pottenbakkerij is gevestigd op Groenesteeg 65 in Leiden, (hoek Groenesteeg -Langestraat) en is geopend op zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur. Je kunt ook een afspraak maken voor een ander moment via info@groenesteeg65.nl

 

Het huis waarin de pottenbakkerij is gevestigd stamt uit 1670 en ligt in de bloemrijke Groenesteeg die een rijke historie heeft. In vervlogen tijden heeft in deze steeg de beruchte Leidse gifmengster ‘Goeie Mie’ vele slachtoffers gemaakt. Aan het eind van de steeg ligt het oudste kerkhof van Leiden, waar o.a. de moeder van Vincent van Gogh begraven ligt.
Ooit stond de Groenesteeg bekend als de Leidse Jordaan, vanwege de talrijke kleine cafeetjes. Zowel de pottenbakkerij als het huis recht tegenover de pottenbakkerij waren vroeger een café.

Als je een bezoek brengt aan de pottenbakkerij kan pottenbakker Gemma Boetekees je veel vertellen over hoe ze haar werk maakt. Ze werkt in de oude traditie van het maken van ‘studio slipware’, de traditie van dorps-pottenbakkers zoals je die vond in Engeland en ook in (vooral) Zuid-Nederland.

Een streek had een dorps pottenbakker, waar je huishoudelijke potten liet maken en kon kopen. atelier_1Die waren meestal eenvoudig, en kostten niet veel. Ze waren gebruikelijk aan het eind van de 19e eeuw, toen de industriële revolutie nog niet was doorgedrongen, en zeker niet op het platteland. Tijdens de industriële revolutie in het begin van de 20ste eeuw (toen onder andere Wedgwood groot werd) was er geen droog brood meer te verdienen voor de plattelands pottenbakker en de een na de ander verdween. Huishoudpotten van de plaatselijke pottenbakker werden vervangen door industriële producten, en uiteindelijk door massa producten. Daarmee verdween ook een ambacht, een traditie. Deze traditie is weer levend gemaakt, vooral door de inzet van Michael Cardew, toen hij de Winchcombe Pottery kocht die nagenoeg failliet was. Hij blies nieuw leven in de pottenbakkerij en grondvestte de vernieuwde traditie van studio gebruikskeramiek. Winchcombe Pottery bestaat nog steeds en maakt prachtige en eenvoudige hand gedraaide en hout gestookte gebruikskeramiek. Michael Cardew was de vader van Seth Cardew, die Gemma leerde draaien. Haar passie ligt in het maken van ambachtelijk gebruikskeramiek, veelal in de ambachtelijke traditie. Een handgemaakt product dat geen fortuin hoeft te kosten en waarvan je dagelijks plezier hebt: dat is waar het haar om gaat.
 Route

Een bezoek aan de pottenbakkerij is goed te combineren met een historische stadswandeling. Je vindt Pottenbakkerij Groenesteeg 65 op de hoek van de Groenesteeg en de Langestraat.

Vanaf Station Leiden Centraal (links boven buiten het kaartje hieronder) loopt u via Stationsstraat, rechtdoor Steenstraat, linksaf Beestenmarkt, rechtdoor Oude singel, naar andere kant water Oude Vest, rechtsaf Herengracht, linksaf Groenesteeg.

Als je meer wilt weten, of een vraag wilt stellen aan de pottenbakker of een opmerking wilt maken naar aanleiding van deze website stuur dan een email naar info@groenesteeg65.nl